Varpa

Varpa

1980

Plats: Utomhus

Då Istvan Varga kom till Gotland inspirerades han av de gotländska traditionerna och landsbygdens människor. Seder och bruk tedde sig exotiska för den kontinentala ungraren. De gotländska lekarna varpa, pärk och stångstötning hade han aldrig tidigare stött på. Med glädje gav han sig in i de gotländska lekarna och blev själv varpakastare. Gubbarna i varpalaget blev hans vänner och kärleksfullt gestaltade. Med snus under läppen, brännvinsflaskan i fickan och magarna svagt utskjutna står de koncentrerat spelande utanför vårdcentralen i Hemse.

”Varpa” var ursprungligen ett av tävlingsförslagen till utsmyckningen av Gråbo Torg 1979. Den var då i skala 1:10 och utförd i sten. ”Varpa” kom på andra plats och inköptes av kommunen som lös konst. På första plats kom Martin Ljunggrens förslag ”Trilobit” vilken fortfarande står på Gråbo Torg.

När vårdcentralen i Hemse byggdes erinrade man sig Istvans tävlingsförslag. Konstnären fick en förfrågan om att göra en ny ”Varpa”. Denna gång i full storlek som konstnärlig utsmyckning till nybygget. Skulpturgruppen är 125 cm hög och utförd i gotländsk kalksten 1979-80. Lägligt placerad utanför Hemse vårdcentral på Sudret, varpans hemland.

Skrolla till toppen