Skiltvakt

Skiltvakt

1967

Plats: Utomhus

På Omniagruppens hus (f.d Föreningshusets Borgen) östra vägg finns en bronsrelief gjord av gotlandsfödde konstnären Ture Johansson (1912 – 1998). Uppvuxen i Visby kom han dock att vara verksam till största del i Stockholm där han är representerad med många verk. Ytterligare ett verk finns representerat på Gotland; Metallreliefen ”Barnens lekar eller kunskapens träd” på Norrbackaskolans fasad i Visby.

Reliefen på Borgen heter ”Skiltvakt” vilket är det gamla ordet för sköldvakt – en vaktpost, som hade till uppgift att bevara och upprätthålla den allmänna ordningen. Med skölden i hand skulle vakten beskydda staden från rån, bränder och fientliga anfall. Vid hot hade han till uppgift att påkalla polisen, brandkåren eller militären.

Passande nog är han placerad vid Österport med viss utsikt över både innerstan och Österport. Reliefens horisontella och diagonala linjer kontrasterar mot den runda formen och uttrycker kraft. Reliefen är 167 cm hög, och 135 cm bred och har en vikt av 400 kg. En vaksam vakt att lita på.

Skrolla till toppen