Seglare går ombord

Seglare går ombord

1967

Plats: Utomhus

På torget i Slite står en rakryggad, stolt seglare med sjömanssäcken kastad över axeln. Har han kommit från en långresa till England eller Tyskland, eller är han på väg att mönstra på.? Skulpturen är gjord av Slitesonen Bertil Nyström och huggen med hjälp av Henna Karlsson, en annan känd bildhuggare i Slite.
Den påminner om en tid då hamnen och segelfartygen var den tongivande näringen i Slite. Fartygen fraktade osläckt kalk, virke och annat. Bertil Nyströms farfar var den berömda skeppsredaren och kalkpatronen Ferdinand Nyström och Bertil hann vara ute till sjöss på Slitefartyget ”Dalhem” under flera turer till England, Tyskland och Norge innan han beslutade sig för att bli konstnär.

Bertil Nyström har själv beskrivit 
hamnen i segelskutornas tid: ”Trots sitt blygsamma tontal och sin enkla utrustning satte segelskutorna i betydligt högre grad sin prägel på dåtidens lilla lanthamn än nutidens imponerande motorfartyg. De låg länge i hamn, de lossades och lastades med handvinschar, de kölhalades och drevades vid varvet och då de svåra höststormarna började sätta in 
kom de flesta till Slite för att läggas upp för vintern. Där låg de sedan sida 
vid sida sakta knirkande i slaka förtöjningar, väntande på att vårsolen skulle 
sätta igång utrustningsarbetet för en ny säsong”.

Bertil Nyström har utfört ett flertal skulpturer och utsmyckningar. Ytterligare ett exempel på hans arbete är ”Vattenlek”, en fontän vid torget brevid Apoteket i Slite.

Skrolla till toppen