Omen

Omen

1993

Plats: Utomhus

Vännernas beskrivning av Ingvar Cronhammar visar på en man som avskyr likgiltighet och allt som är lagom. Inställningen återspeglas i hans konst. Ofta är konstverken många meter stora och åtskilliga ton tunga. Han använder gärna avancerad elektronik i kombination med moderna material som gummi, glas, stål och ljusrör.

I rondellen till södra infarten av Visby finns Ingvar Cronhammar 17 meter höga stålstege ”Omen”. På kvällen är den upplyst och visar vägen ut och in i Visby. Omen är en av de få skulpturer som finns kvar efter den uppmärksammade skulptursommaren på Gotland 1993 då internationella konstnärer från de baltiska länderna visade konst i Visby och deras lokala kollegor mötte upp med en utställning omfattande hela ön.

Under utställningen talades mycket om konstens vara eller icke vara. Om dess rätt att ta rum och medvetande i besittning. Genomgående i debatten var dock gotlänningarnas önskan att få ha kvar ”Omen” även efter utställningens slut. Gotlands tidningar gick ut med en förfrågan till allmänheten om vilka av objekten/installationerna som borde vara kvar. Nittio procent av läsekretsens svar stödde bevarandet av ”Omen” Detta låg i linje med Vägverkets egna önskningar. Där hade man redan med dåvarande chef Sven Dahlström inlett ett samarbete med kommunen. Gotlands kommuns konstkommitté hade också blivit varse allmänhetens önskningar. Genom ett lyckat samarbete löstes de finansiella förutsättningarna och resultatet kan vi se än idag: ”Omen”, för den förbipasserande att njuta av.

Skrolla till toppen