Noaks ark

Noaks ark

2010

Plats: Utomhus
Teknik/material: Skulpturgrupp i terracotta

Konst i värn PJV KAN 40:25

Ett möte mellan konst och militär historia

 

Öppettider

Maj                alla dagar  12-16

Juni -aug     alla dagar  10-20

Sept               alla dagar  12-16

 

Evert Lindfors (1927–2016) inspirerades av minnen från ungdomen då han i gryningen delade ut tidningar i Visby och tyckte sig se djur här och var i staden. Den bibliska berättelsen om Noaks ark kan sägas handla om mänsklighetens andra chans att bygga en hållbar civilisation. Placeringen av skulpturgruppen i värnet relaterar konst med biblisk och existentiell betydelse till militär historia.

Värnen på Gotland byggdes åren innan och under andra världskriget, då Gotlands centrala position i Östersjön gjorde att ön befarades bli en strategisk plats för operationer i östersjöområdet.

Konstnären Evert Lindfors var född och uppvuxen i Visby. Som ung man lämnade han ön och utbildade sig till skulptör och målare i Frankrike. Han var även författare och skrev tre böcker om sin uppväxt och sina resor.

Evert Lindfors levde och verkade i Lacoste i Frankrike tillsammans med sin fru Barbro Blomqvist Lindfors, konstnär. Vid Konstakademiens högtidssammankomst 2016 tilldelades Evert Lindfors Carl Christensen och Maria Ekmans pris till förtjänstfulla konstnärer.

Skrolla till toppen