Bondbröllop i Öja

Bondbröllop i Öja

1972

Plats: Utomhus

”Bondbröllop i Öja” är en liten relief som står utanför ingången till Folkhögskolan i Hemse. Den är gjord i gotländsk kalksten och fick sin nuvarande plats 1972.

Bildhuggare Istvan Varga inspirerades av den gotländska bondekulturen och dess människor. Traditioner, lekar, idrott och människor runtomkring honom gestaltades i den gotländska Hoburgsmarmorn från Sundre. Materialet är fossilrikt och levande och passar för den detaljrikedom Istvan ville gestalta.

”Bondbröllop i Öja” tillkom då Istvan bevistat ett sådant i Öja. Motivet stod klart för honom då han såg hela bröllopsföljet med tärnor och marshalkar närma sig kyrkan. I porten till kyrkan stod dåvarande kyrkoherden Johannes Siltberg med bibeln i handen och runt honom samlades bröllopsgästerna. Klockare Arvid Tällström syntes inte till. Uppe i kyrkotornet var det hans arbetsuppgift att ringa in bröllopet. Arvids porträtt fick dock vara med: det är ansiktet högst upp mot himlen. Ser man noggrant efter så finns det bland bröllopsgästerna en skäggig gubbe. Vem? Istvan själv!

Skrolla till toppen