Baltic centre


Warning: Creating default object from empty value in /home/gotland2/offentligkonstgotland.se/wp-content/plugins/relevanssi/lib/utils.php on line 697
(1993)

Plats: Utomhus

På sydsidan av Östersjöns Författar- och Översättarcentrum finns en namnskylt konstnärligt gestaltad av Svante Gärdek.

Centret invigdes 1993, som ett konkret resultat av den första stora författarkryssningen 1992, ”Baltic Waves”. Det är en av tre centrumbildningar på Gotland vilka ska främja konstnärliga utbyten och produktionsmöjligheter för konstnärer, författare och tonsättare, främst inom de Baltiska länderna men i mån av plats kan även konstnärliga utövare från andra länder komma ifråga. De två andra centrumbildningarna är Baltic Art Centre vilket är inriktad på bildkonst, och Visby Internationella Tonsättarcentrum vilket inriktar sig på att skapa nutida musik.

Svante Gärdek är skulptör och arbetar i de flesta medier. Sten, trä, teckning, betong, gamla bildelar. Ingenting är främmande för Svante att med sitt konstnärliga öga förvandla till poesi. Han har arbetat mycket i betong och utvecklade under nittiotalet en speciell teknik för att gjuta betong i mjuka former. Namnskylten/reliefen är dock inte gjord på det sättet. Den är direkt modellerad i betong bestående av grå cement och strandsand från Holmhällar.

Baltic centre konserverades av Rebeca Kettunen, Sten och muralt, 2018.

 

Skrolla till toppen