Baggen

Baggen

1992

Plats: Utomhus

”Gotlandsbaggen” av betong, som de flesta av oss sett, började som sig bör med ett lamm. Idén till ”Gotlandsbaggen” fick Anders Årfelt av ett tidigare utfört verk, ett leklamm, vilket han på uppdrag hade formgivit till barnen i kvarteret Melonen, Visby. Hur skulle det vara med vackra lamm som avspärrningar på vägen istället för Tekniska förvaltningens betongblock?

Anders vidareutvecklade lammet till en stor, härlig gumse som skulle passa och fungera i trafikmiljö”.  I juli 1992 placerades den första baggen ut i Österport. ”Baggen” blev en succé och har sedan dess förökat sig stort i antal. Idén spreds över landet och Anders fick förfrågningar från ett flertal kommuner. Till Stockholms kommun gjorde han lejon, vilka idag står på Drottninggatan i city. Gotlandsbaggen har senare fått en tacka vid sin sida, som Anders Årfelt också har formgett.

Det är tekniska förvaltningen som äger formen och policyn är att den inte ska säljas eller lånas ut till privatpersoner. Den får endast användas på Gotland i offentlig miljö. Dock får den åka till fastlandet om det gäller att representera Gotland i ett eller annat sammanhang.

Baggen har inte tillkommit den gängse vägen via Gotlands kommuns konstkommitté utan har möjliggjorts genom ett samarbete mellan tekniska förvaltningen, Anders Årfelt och SKANSKA.

Skrolla till toppen